London Townhouse Renovation

When our client moved with their young family to a period London townhouse, their plan was to completely renovate the existing property, which had previously been utilised as two dwellings.

The Brief

The brief was to create a light, contemporary and social kitchen diner to enjoy with their friends and growing family, seamlessly connecting the indoors to the garden outside.

A solid wood dining table was to be pride of place within the dining area due to its sentimental value. The couple had purchased the table some years ago, it was their first luxury purchase and they had always loved the idea that the table should remain within the family.

As the kitchen project was part of a complete home renovation with structural works, KCA were asked to liaise and work closely with the other trades involved in the project, to ensure a fuss free process for the busy working family with minimal disruption to their daily lives. 

The Project

Initially, a coal store had to be excavated to increase the ceiling height and usable space, along with the re-positioning of the bathroom to open up the space and further increase the size of the kitchen’s footprint.

With the new layout in place, KCA designed the kitchen using KCA Sytemat-Art furniture in Lacquered White and Light Wild Oak Veneer, paired with Corian worktops in Cameo and integrated Miele and Siemens appliances.

A supporting column had to remain in the kitchen to support the weight of the ceiling above. To overcome the issue of the column over powering the aesthetics of the room, KCA worked closely with the structural engineer to carefully position the column within the kitchen island, creating a unique feature and adding character to the space.

The Wild Oak Veneer chosen for the design was a very close match to the family dining table. 

The material used for the work surface was meticulously considered to blend with the kitchen furniture and ensure a seamless mitred join around the column supporting the ceiling above. Corian worktops were used with skillful craftsmanship to achieve the join-free finish. 

Full-width bi-folding doors with a continuation of flooring to the outside  instantly flooded the kitchen with light, with a seamless connection to the garden enabling the family to make the most of the outdoor space.