A Symmetrical Statement Kitchen

This statement kitchen was designed for a newly built home in Surrey. The kitchen, positioned between the family lounge area and the entrance hall, features doors leading to adjoining laundry and utility areas and acts as a central hub for daily family life. The layout of the kitchen against the rear wall and the rectangular island, creates an easy flow between the different zones and rooms.

From the breakfast bar seating each end of of the kitchen island, to the Gaggenau appliances either side of the sink area, this kitchen is designed with symmetry and balance in mind. A 'wing' like shape is formed on the island using a feature white ceramic and creates ample space for four guests to sit comfortably at either end.

As the kitchen looks out to the garden through large bi-folding doors, there is never a shortage of natural light. When the room is flooded with light, the light stone floors and neutral walls bounce light around the space so the darker grey colour scheme helps to balance this. A combination of matt grey and textured grey cupboards are used to add interest to the design.

Set within a small basement below the kitchen is a circular wine cellar, perfectly positioned within the kitchen area for easy access when entertaining. The wine cellar features a glass door which is flush to the floor and can be walked across, creating another experience for your guests to enjoy - albeit a slightly daunting one!